...........................................................................ιστορία, μύθοι και η αλήθεια για τους Ινδιάνους...


.........................Eπιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - email: panosaivalis@gmail.com

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Iνδιάνοι της Αμερικής


Edward Sheriff Curtis 
(1868 - 1952)

Αμερικάνος φωτογράφος και εθνολόγος .Γεννήθηκε το 1868.Λίγο πρίν από το τέλος του 19ου αιώνα αποφάσισε να καταγράψει με κείμενα και φωτογραφίες τις παραδόσεις των Ινδιάνικων φυλών της βορείου Αμερικής που είχαν αρχίσει ήδη να χάνονται.Αυτό το έργο ζωής , χρειάστηκε πάνω από 30 χρόνια για να το ολοκληρώσει και να το εκδώσει σε μια σειρά 20 τόμων με τον τίτλο "The North American Indian" από το 1907 μέχρι το 1930. Αφοσιωμένος ολοκληρωτικά και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που παρουσίαζε το εγχείρημα του , κατάφερε να το φέρει σε πέρας.Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 2200 φωτογραφίες ,μοναδικές για το εθνολογικό αλλά και το φωτογραφικό τους ενδιαφέρον.Ο Curtis πέθανε το 1952 σχεδόν άγνωστος πέρα από ένα μικρό κύκλο ανθρώπων. Την δεκαετία του '70 το φωτογραφικό του έργο επαναξιολογήθηκε (είναι έτσι κι αλλιώς από κάθε άποψη ενδιαφέρον) και εκτός από "φωτογράφος των Ινδιάνων" - τίτλος που του ανήκει δικαιωματικά - άνετα τον κατατάσσω ανάμεσα στους μεγάλους της φωτογραφικής ιστορίας.


Χάρτης με καταγραφή των ινδιάνικων περιοχών

Η Εγκυκλοπαίδεια του Curtis ολοκληρώθηκε το 1930 και πούλησε συνολικά 272 σειρές και γιατί ήταν πολύ ακριβή έκδοση αλλά και γιατί υπήρχε μικρό ενδιαφέρον.

Το πλήρες όνομα της σειράς ήταν
"The North American Indian, being a series of volumes picturing and describing the Indians of United States and Alaska,written illustrated and published by Edward S. Curtis , edited by Frederick Webb Hodge , foreword by Theodore Roosevelt , field research conducted under the patronage of J.Pierpont Morgan , in twenty volumes."

Το 20τομο έργο ολοκληρωμένο


Που είναι ο Αετός; Ένας χαιρετισμός στη γη.
Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ περιλαμβάνει την απάντηση που έστειλε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο αρχηγός των Ινδιάνων Ντουγάμι Σηάτλ, όταν του ζητήθηκε να πουλήσει τη γη της φυλής του στη κυβέρνηση.Tο βιβλίο είναι εικονογραφημένο με φωτογραφίες που οι περισσότερες είναι του Curtis.

_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου